”Kun nimipäiväni on tänään…”
(Urjalan Sanomat 3.3.2016)

Liekö pelkkä sattuma vai lehden toimituksen ilkikurinen ohjaus, että tämän palstan kirjoitusvuoroni osui torstaille, joka on nimipäiväni ja kaikkien muiden Kaukojen nimipäivä. Oli miten oli – se antaa kuitenkin lempeän oikeutuksen ajatella itseäni, siis omaa etunimeäni.

Väestörekisterikeskuksen tilasto antaa ymmärtää, että nimeä alkoi esiintyä 1800-luvun loppupuolella kansallisromanttisen innostuksen myötä. Samaa kansallisromanttista innostusta olivat myös mm. Seppo ja Jouko. Jos Kaukon viritteli etunimeksi soturi Kaukomieli, Lemminkäisen kertonimi, niin Seppo liitetään seppä Ilmariseen ja Jouko on muunnos Kalevalan Joukahaisesta. Kaikki kalevalaisia ja kansallisromanttisia etunimiä.

Vielä 1800-luvun lopussa papit eivät mielellään suostuneet kastamaan Kaukoa, Joukoa ja Seppoa. Hassua, että he pitivät niitä pakanallisina niminä niiden kalevalaisen alkuperänsä vuoksi. Kauko sai armon lopulta nimipäiväkalenteriin vuonna 1908. Väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan tällä vuosituhannella Kaukon on saanut etunimekseen 392 miestä, siis todella harvat. Tätä kuvastaa myös oma kokemukseni: yli 40 pappeusvuoteni aikana en ole kastanut yhtään Kaukoa. Liki saman kohtalon ovat kokeneet myös Jouko ja Seppo.

No, sanotaan, että ”nimi ei pahenna miestä, jos ei mies nimeä”. Nämä kansallisromanttiset nimet ovat ihan hyviä nimiä. Ehkä miehet itse ovat ne pahentaneet. Rohkenen silti olla kiitollinen siitä, että olen Kauko.

Sanana Kauko tuntuu etäiseltä. Se vie ajatukset muualle, kaukomatkoihin, kaukokiitoon. ”Arkihuolten” joululaulussakin ”onnelan kaukomaat” siintävät jossakin kaukana, kaihoisasti aavan meren tuolla puolen.

Jyväskylän kaupungilla on Kauko –nettipulpetti, kaikkialla toimiva, internetpohjainen opetusmenetelmä, joka palvelee ulkomailla asuvia suomalaisperheitä. Kaukopulpetissa kouluikäiset lapset opiskelevat suomalaisen opettajan johdolla videoneuvottelussa ja internetin oppimisympäristössä. – Yritetään näemmä Kaukon avulla tuoda myös kaukana oleville tärkeitä asioita lähelle.

”Kun nimipäiväni on tänään,
niin kiitos täyttää sydämen.
On minut kerran nimeltäni
kastettu nimeen Jeesuksen.
Näin nimipäivä muistuttaa:
saan yhä Herraan uskaltaa.” Virsi 469:1.

Hyvää nimipäivää, kaikki Kaukot. Saamme yhä Herraan uskaltaa. Siitä nimipäivä muistuttaa.

Kauko Keränen