Kauko Keräsen verkkosivut


Kauneus on katsojan silmässä

(Kansallisten senioreitten lounas 16.10.2014)

 

Kauneus on katsojan silmässä. Margaret Hungerford 1855-97. Tarkoittaa: me koemme kauniiksi erilaisia asioita (en ajattele vain ihmisiä). Standardia vakiokauneutta vähän, maisema voi olla kaunis; auringonnousu, auringonlasku, koru voi olla kaunis; taulu, veistos, rakennus voi olla kaunis, tai klisee siitä, että pappi voi joskus puhua kauniisti vainajan muistolle…

Kauneus on katsojan silmässä, tai korvassa tai mielessä, sydämessä, kokemuksessa.

 

Kauneus saattaa näin ollen olla myös piilossa, kätkössä, salassa. Katso värikäs syksyinen lehtipuun lehti! ”Ruska on lehtipuiden, varpujen ja ruohokasvien syysväritystä, valmistautumista talveen. Väriaineet ovat aina olemassa lehdissä, mutta kesällä lehtivihreä peittää muut värit alleen. Kun ilma syksyllä viilenee ja päivän pituus lyhenee, lehtivihreä hajoaa ja siirtyy runkoon. Kun lehtivihreä häviää, lehtien muut väriaineet tulevat näkyviin.” Hesari 15.9. Heli Saavalainen.

 

Väittäisin: ikääntyvä ihminen luonnon tasapainossa on myös kaunis. Taakse jäänyt mustavalkoinen nuoruus muuttuu entistä värikkäämmäksi vanhuudeksi. Väriaineet ovat olleet koko ajan olemassa, mutta elämän työvuosien touhukas vihreä on peittänyt ne alleen. Nyt ne alkavat näkyä.

 

  • ”Teidän kaunistuksenne olkoon katoamatonta: salassa oleva sydämen ihminen, lempeä ja sävyisä henki. Tämä on Jumalan silmissä kallisarvoista.” 1 Piet 3:4
  • Iloinen sydän kaunistaa kasvot, ahdistus murtaa mielen. Snl. 15:13.
  • Sinä kasvatat viinin ihmisen iloksi, öljyn hänen kasvojansa kaunistamaan ja leivän hänen ruumiinsa voimaksi. Ps.104:15.
  • Ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen. Fil. 4:8.

 Kaunista on kaikki, mikä nähdään rakkauden silmin. Christian Morgenstern 1871-1916.

 

Kauko Keränen

 

 

Kommentit(0)